Verbluffend veelzijdig

200 jaar Brandweer in Antwerpen

Verbluffend veelzijdig, dat zijn de meer dan 800 collega’s van Brandweer Zone Antwerpen. Alle dagen staan zij als professionals paraat voor hun stad, districten, gemeenten en haar inwoners. En dat al 200 jaar lang. Brandweer Zone Antwerpen blikt in 2017 een jaar lang terug op haar rijke geschiedenis. We tonen met plezier onze uitgebreide werking en innovatieve toekomst.

Want de brandweer is meer dan je denkt!
Wij zijn verbluffend veelzijdig.

Volg ons op social media en blijf op de hoogte van wat er allemaal staat te gebeuren.

Jan

Onderofficier

40 jaar
Post Zuid

"Brandweer zijn heeft te maken met iedereen en alles. Je bent niet alleen brandweerman omdat je aan komt met een rode wagen, een goede burger die goed oplet of actie onderneemt wanneer nodig, is in mijn ogen ook een goede brandweerman. Dat gaat van iemand helpen die valt, kijken wanneer er iets loos is of er melding van maken. In ieder mens schuilt een brandweerman."

 

Ontdek hier de andere ambasadeurs

Karlien

Brandweervrouw

36 jaar
Post Noord

"Mijn job heeft verschillende aspecten: dat gaat van uitrijden naar brand, helpen met het verdelgen van wespen tot mensen uit een auto bevrijden na een accident. Maar ook activiteiten op de kazerne zelf horen erbij zoals de sportmomenten tussendoor om je fysieke activiteit te onderhouden of het contact met collega's. Elke dag heb je een planning met specifieke uren, maar eenmaal de alarmbel af gaat dan draait het anders uit en zie je later wel als je je andere taken nog kan volbrengen. Ieder probeert zijn deel te doen en als dat niet gaat, dan helpen we elkaar."

Ontdek hier de andere ambasadeurs

Lucas

Officier

33 jaar
Post Noord

"Ik heb gekozen voor de brandweer omdat het een heel veelzijdige job is. Als kapitein heb ik een functie als wachtofficier waarbij ik op interventie kan gaan en er dus meer actie bij komt kijken. Anderzijds doe ik ook beleidsmatig werk, het is dus zowel bureau- als terreinwerk en dat maakt alle dagen zo interessant."

Ontdek hier de andere ambasadeurs

Bekim

Logistiek medewerker

41 jaar
Dienst logistiek (Post Noord)

"Het is belangrijk dat de interventiekledij in orde is, zeker als je in contact komt met chemische producten. Ik controleer dit grondig en zorg ook dat al het materiaal op tijd bij alle kazernes is. Mijn taak speelt dus een grote rol bij Brandweer Zone Antwerpen. De reden waarom ik hier kwam werken is omdat ik graag mensen help. Ook al ga ik niet mee op interventie, als ik na de interventie hoor dat alles in orde is gekomen zonder slachtoffers, dan voel ik me écht enorm blij."

Ontdek hier de andere ambasadeurs

Sasja

Jurist

29 jaar
Juridische dienst (Post Noord)

"Brandweer staat niet enkel gelijk aan brandweermannen, brandweer is ook al het andere personeel dat er achter zit. Ik ben jurist voor zowel het operationele als het administratieve personeel. Ook als jurist help je ervoor zorgen dat mensen geholpen kunnen worden. Brandweermannen kunnen naar de brand gaan en voor de rest geen zorgen hebben omdat andere collega's zoals ik onder meer er voor zorg dat zij hun job kunnen uitoefenen."

Ontdek hier de andere ambasadeurs

Verbluffend warm

thema november - december

Naast verbluffend veelzijdig, zijn alle mensen bij de brandweer ook heel erg menselijk en sociaal. Dagelijks zijn zij bezig met hulp te bieden aan anderen, tijdens een interventie worden ze dan ook vaak gezien als de redders in nood. Achter deze helden schuilen mensen met hobby's, persoonlijke verhalen... Daarnaast werken ze samen als één grote familie, ze moeten op elkaar vertrouwen voor 100% en deze samenhorigheid, dat voel je meteen.

Ontdek hier de andere thema's

Verbluffend veelzijdig

thema maart - april

Het beroep van de brandweerman bestaat uit veel meer dan het meest zichtbare werk: het blussen van branden. We kunnen spreken van één grote familie bestaande uit heel wat mannen en vrouwen met specifieke taken die allemaal van belang zijn om snel te kunnen optreden in geval van nood. Maar ook preventief nemen zij maatregelen. Tijdens deze maanden lanceren we het campagnethema en focussen we op de verscheidenheid van de taken en specialisaties van een brandweerman- of vrouw zijn. Want bij de brandweer werken, dat is verbluffend veelzijdig!

Ontdek hier de andere thema's

Verbluffend smart

thema mei - juni

De voorbije 200 jaar is er al heel wat geëvolueerd bij de brandweer, maar ook vandaag staat deze evolutie niet stil. Voortdurend wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het verbeteren van alle mogelijke systemen en technologieën om nog efficiënter en veiliger te werk te kunnen gaan. Tijdens deze twee maanden willen we graag een blik werpen op alle technologische innovaties waarmee men bij de brandweer elke dag te maken heeft en kijken we naar de toekomst. 

Ontdek hier de andere thema's

Verbluffend Avontuurlijk

thema juli - augustus

Deze periode zetten we de meer avontuurlijke kant van het beroep in de kijker. Alsof de job nog niet uitdagend genoeg is, zijn er twee specialisaties bij de brandweer die op en top avontuurlijk zijn. Het klim- en duikteam spreekt tot de verbeelding. Leden van het duikteam beschikken over een goede fysiek, zelfdiscipline en mentale weerbaarheid. Hun takenpakket is zeer uiteenlopend: redding van personen tot berging van stoffelijk overschot. Ook het RED-team (oftewel klimteam) staat altijd paraat, mensen bevrijden op de meest moeilijk bereikbare plaatsen is geen uitzondering. Zij hebben geen hoogtevrees of angst voor besloten ruimten en zijn enorm lenig. 

Ontdek hier de andere thema's

Verbluffend dichtbij

thema september - oktober

Ook het preventieve luik is van uitermate groot belang. De brandweer snelt niet enkel te hulp wanneer het eigenlijk al (bijna) te laat is. Zij werken ook proactief en willen mensen wijzen op het belang van goede preventiemaatregelen. Een brand is vaak dichterbij dan je denkt, het belang van deze preventiemaatregelen is dan ook groot.

Een brandweerkazerne spreekt tot de verbeelding bij zowel jong als oud. In de maanden september en oktober willen we een tipje van deze sluier oplichten en burgers uitnodigen om kennis te maken met de brandweerkazerne op de Noorderlaan tijdens de opendeurdag (28 oktober 2017).

 

Ontdek hier de andere thema's

Programma

DECEMBER 2017

Historische wandelroute
200 jaar Brandweer in Antwerpen, dat brengt heel wat geschiedenis met zich mee. Daarom zal er in december een op maat gemaakte historische wandelroute uitgestippeld worden. Later meer informatie hierover.

EIND DECEMBER 2017

Magazine
Alles wat we dit afgelopen veelzijdige jaar hebben meegemaakt, zal gebundeld worden in een verbluffende magazine. Dit zal digitaal verschijnen of je kan een papieren exemplaar afhalen in één van onze 7 kazernes. Wordt vervolgd...

OPENDEURDAG 28 OKTOBER 2017 | 9U30 - 17U

Brandweer Zone Antwerpen opent op zaterdag 28 oktober 2017 de deuren van haar hoofdkazerne aan de Noorderlaan voor het grote publiek. Iedereen is welkom om kennis te maken met de wereld van de brandweer. Volg de rondleiding en leer alles over de werking van een brandweerkazerne. Er zijn demonstraties over het blussen van brand, bevrijding na een ongeval of incident gevaarlijke stoffen. Of kijk naar de spectaculaire inzet van de duikers of het klimteam. Ook voor de kinderen is er vanalles te beleven: wat dacht je van een echt brandweerspringkasteel? En omdat voorkomen beter is dan genezen (of blussen), kan je ook vanalles leren en beleven over brandpreventie, onder andere in een Virtual Experience. Nostalgisch? Kom dan zeker langs de tentoonstelling '200 jaar Brandweer in Antwerpen'

Opgelet: Je raakt het vlotst op dit evenement met het openbaar vervoer. Er is een tram- en bushalte vlakbij. Er is een fietsparking voorzien. Toch met de wagen? Gebruik de Park&Rides in de buurt. 
Rugzakken en grote tassen laat je beter thuis.

AFGELOPEN | SEPTEMBER 2017

Deelname Drakenbootfestival
Begin september 2017 gaan we opnieuw te water voor de 7de editie van het Drakenbootfestival. Je kan het zien als een teambuilding in wedstrijdverband. Je kan altijd mee komen supporteren voor Brandweer Zone Antwerpen. De toegang is gratis en vorig jaar genoten meer dan 6.000 bezoekers van de bruisende sfeer rond het water. 

AFGELOPEN | MEI-JUNI 2017

STUDY360 (GATE15)
De tijd dat de blokperiode gelijk stond aan weken eenzame opsluiting op kot is voorbij. Studenten die blokleed en –pauzes delen, dat klinkt een pak aantrekkelijker. Wat dachten jullie van studeren op een échte brandweerkazerne? In mei en juni opent Post Noord haar deuren voor alle blokkende studenten. STUDY360 is een initiatief van de Antwerpse studentenorganisatie GATE15, waar ze verspreid over Antwerpen verschillende studieplekken aanbieden. Je kan terecht op onze Post Noord van maandag tot vrijdag, van 9 tot 19 uur. Meer info vind je via www.study360.be.

AFGELOPEN | MEI 2017

Eerste steenlegging Post Wilrijk
Nog voor de zomer wordt er gestart met de bouw van een nieuwe brandweerkazerne in Wilrijk. We maken tijd voor een plechtig moment.

AFGELOPEN | 23 APRIL 2017

Deelname Antwerp 10 Miles
Spot de brandweermannen tijdens de Antwerp 10 Miles! Moeilijk is dat niet: 43 collega's lopen de 10 mijl in formatie én in volledige brandtenue, compleet met ademluchttoestel op de rug. We hebben ook deelnemers aan de shortrun en zelfs de marathon. Succes! 

 

AFGELOPEN | 7 MAART 2017

Persconferentie
Op 7 maart 2017 omstreeks 11u lanceren we officieel de campagne Verbluffend Veelzijdig - 200 jaar Brandweer in Antwerpen met een persconferentie. De burgemeesters van Antwerpen, Zwijndrecht en Wijnegem zullen aanwezig zijn op dit heugelijke moment. Zij zullen een spandoek van 16 meter lang onthullen aan de gevel van Post Noord aan de Noorderlaan.

Wist je dat...

Wist je dat...

E-Loket

Voor een aantal niet urgente zaken kan je contact opnemen met de brandweer via een e-formulier in het e-loket. Zaken zoals waterschade, stormschade of een wespennest kan je hier melden.

Klik hier om het e-loket te ontdekken.

Bij gevaar voor mensenlevens of als de openbare veiligheid in het gedrang komt, belt u best naar het noodnummer 112.

Nieuws

Meer laden

Heb jij een straf verhaal?

Heb jij een straf verhaal over de Brandweer in Antwerpen? Laat het ons weten en laat hier jouw verhaal achter.

Media

 
Video sluiten
Video sluiten
Video sluiten
Video sluiten
Video sluiten
Video sluiten
Video sluiten
Video sluiten